Наша реклама

Форма входу

Пошук

Календар

«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 69

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Травень » 24 » Щодо запобігання опіків під час літньої спеки
10:56
Щодо запобігання опіків під час літньої спеки

Головний позаштатний спеціаліст з надання медичної допомоги студентській молоді, завідувач поліклінічним відділенням № 1 Десятої міської лікарні м. Львова Надія  Середоха звертається до студентської молоді з порадами і рекомендаціями щодо запобігання опіків  під час літньої спеки:


Сонячні опіки


Ми всі знаємо, що як тільки з'являється сонечко, знаходяться екстремали, які біжать фанатично загоряти до шоколадного кольору. І ось саме ця фанатичність загрожує неприємними наслідками. Що таке сонячний опік, і чого він розвивається?

Сонячний опік - справжнісінький опік. Однак він відрізняється від усіх інших тим, що спочатку сонячні промені ушкоджують шкіру, а тільки потім з'являється характерна почервоніння. Причиною є ультрафіолетові промені. До речі, щоб отримати засмагу потрібно не надто велика їх кількість. Головне, все відбувається поступово. Ультрафіолетові промені бувають двох виглядом: УФ-спектра А і УФ-спектру В. Так от, останні роблять украй негативний вплив на шкіру, викликаючи рак. Вони найбільш активні в полудень. Тому, лікарі вважають, що не варто перебувати на сонці в період з 10 ранку до 4 дня.

Сонячні  опіки схожі на термічні, сонячні опіки можуть супроводжуватися набряками, а великі опіки обличчя та шиї можуть призвести до ускладнення дихання. Великі опіки на руках або ногах (особливо ступнях) також призводять до набряків, що викликає порушення кровотоку. Настає оніміння кінцівок, їх синюшність, порушення чутливості. Набряковий руки і ноги поколює. 

Що робити, якщо ви отримали сонячний опік? 

Перш за все, увійдіть в приміщення. Перебування на сонці після отримання опіку тільки погіршить ситуацію.
 
Перевірте, чи немає пухирів. Наявність  пухирів вказує на те, що шкіра сильно пошкоджена і можливі серйозні ускладнення. Якщо пухирями вражені великі ділянки шкіри, наприклад, рука або живіт, потрібно негайно звернутися до лікаря. Щоб зменшити біль, прийміть холодний душ або ванну з травами.  Прохолодна ванна з травами зніме біль і наситить вашу шкіру. Найкраще для цих цілей використовувати ромашку або евкаліпт. 

Обробіть пошкоджену ділянку шкіри соком алое, соком огірка або іншими охолоджуючими речовиною. Ні в якому разі не обробляйте опік вершковим або рослинним маслом! Для зменшення болю від опіку можна використовувати болезаспокійливі засоби, які відпускаються без рецепта, наприклад, ібупрофен, анальгін. 

Перегрівшись на сонці, можна отримати сонячний удар (різновид теплового). Посилена потовиділення при перегріванні веде до порушення водно-сольового обміну, ускладнення кровообігу і кисневого голодування. 

При легкому ступені перегрівання проявляється головним болем, млявістю, нудотою. Частішає дихання і пульс. Шкіра волога, зіниці розширені. Температура тіла нормальна або трохи підвищена. 

При перегріванні середнього ступеня відзначається різка слабкість, сильний головний біль, нудота і блювота, оглушення, невпевненість рухів. Пульс і дихання прискорені, шкіра гіперемована (почервоніла). Іноді відразу розвивається свідомість. 

При перегріванні важкого ступеня спостерігається порушення свідомості від легкого ступеня до коми. Можуть виникнути судоми, психомоторне збудження, марення, галюцинації. Дихання поверхневе, прискорене, пульс 120-140 ударів в хвилину, слабкого наповнення, ниткоподібний. Температура тіла підвищується до 41-42 градусів. 

Як наслідки теплового удару можуть спостерігатися епілептичні припадки, підвищення внутрішньочерепного тиску, психічні порушення. Перша допомога при тепловому ударі: Хворого необхідно швидко винести на затінену майданчик, відкриту для вітру і звільнити від одягу. Треба змочити йому обличчя холодною водою, а тіло охолодити за допомогою мокрого рушника. На голову покласти міхур з холодною водою. Показано вживання великої кількості рідини (холодні соки, вода, чай). Якщо допомога надана правильно і своєчасно при легкого та середнього ступеня теплового удару, то функції організму відновлюються порівняно швидко. При важкому тепловому ударі, якщо допомога надана несвоєчасно, може настати смерть. 

Крім усього перерахованого вище у людини може спостерігатися алергія на сонце або, по-науковому, фотодерматит (фотодерматози). 

Причиною  розвитку фотодерматози можуть служити креми, дезодоранти, мазі, які містять еозином, ретиноїди, олії бергамоту, звіробою, троянди, мускусу, сандала, сік кропу, петрушки, борну або саліцилову кислоти, фенол, ртутні препарати. 

Проявляється фотодерматит почервонінням, лущенням і навіть пухирями шкіри обличчя. На тілі такі прояви зустрічаються рідко. Найчастіше фотодерматит розвивається при виїзді на морі або в країну з більш активним сонцем. 

Профілактика фотодерматози полягає в тому, щоб не використовувати парфумерію і сонцезахисні креми з вищепереліченими речовинами. Також необхідна консультація лікаря-алерголога.

Як запобігти обгоранню?


 Перше правило:  не знаходиться на сонці в період надмірної активності сонячних променів.
 
 Друге правило:  не прагнете засмагнути за 1 день. В іншому випадку залишитеся і без засмаги, і без шкіри. Відомо, що сонце сушить шкіри і передчасно її старить. Тому не зловживайте. 

 Третє правило:  використовуйте спеціальні лосьйони, креми та спреї. Вибираючи їх, спирайтеся на ваш колір шкіри. Чим вона світліше, тим більше повинна бути цифра на баночці. Не забувайте захищати і губи.
 
 Четверте правило:  якщо все-таки доводиться перебувати на сонці тривалий час, тоді прикривайте голову і плечі за допомогою капелюхів, легенів сорочок і т.п. 

 П'яте правило:  якщо ваш засіб не є водостійким, тоді наносити його доведеться кожного разу як ви вийдете з води. 

 Шосте правило:  не обов'язково лежати під відкритим небом, щоб отримати хороший загар. УФ-промені проникають і через тенти, парасольки і капелюхи. Тільки концентрація їх менше. Однак і її буде достатньо для того, щоб ви загоряли.
 
 Зрозуміло, що всім хочеться виглядати засмаглими і відпочили. Однак не варто втрачати голову. Пам'ятайте, що сонце не лише лікує, а й калічить!

Переглядів: 956 | Додав: AngeL | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: